de_mossel_ede
5 Foto's

Slimme besturing en telemetrie lokale afvalwaterzuivering

Op een van de mooiste plekjes van ons land is in 2015 is een compacte afvalwaterzuivering geplaatst bij theeschenkerij De Mossel. Dit in plaats van het toentertijd storingsgevoelige afpompen met een LPR-systeem. Het project vergde zeker in de beginperiode de nodige aandacht door het wisselende aanbod vanuit het restaurant, B&B en woonhuis maar inmiddels kan gesteld worden dat de destijds voortvarende stap nu succesvol is gebleken. 

De mogelijkheden van de techniek nemen de afgelopen jaren enorm toe. Alhoewel afvalwater zuiveren in de basis niet echt is veranderd, zou het fantastisch zijn als "de klant" zou kunnen meekijken met het proces. Tevens zou met de nodige intelligentie al in een vroeg tijdstip een potentiele storing kunnen worden waargenomen en een monteur gealarmeerd. Nog mooier zou het zijn als zuiveringen (als deze nabij  De Mossel) op elk moment van de dag via een bestaande hoofdpost van de gemeente voor andere rioleringsobjecten (gemalen, bergingskelders, enz) zou kunnen worden benaderd.

Copier Water mocht van der gemeente Ede de opdracht ontvangen voor het vervangen van de procesbesturing inclusief het aanbrengen van aanvullende radarsensoren in deze lokale zuivering. Door gezamenlijk met industrieel automatiseringsbedrijf Inter Act de software te ontwikkelen is de zuivering nu ontsloten naar de hoofdpost van InterAct het zogenaamde TeleControlNet.