Energie winnen uit (afval)water
Energie uit (afval)water kan de derde duurzame energiebron vormen naast zon en wind.
Nederland heeft de doelstelling, net als alle andere Europese lidstaten, om in 2020 de CO2-uitstoot met 20% te verlagen. De afgelopen 10 à 20 jaar zijn woningen en kantoren steeds beter geïsoleerd, waarbij men zich vooral richtte op het binnenhouden van warmte en het buitenhouden van de kou (of visa versa in de zomerperiode). Hierdoor is de warmtevraag voor een groot deel al teruggebracht. Er wordt echter vergeten dat de riolering het grootste energie-lek van een woning of kantoor is. Circa 50% van het totale energieverlies gaat via de riolering. Reden te meer om deze energie op te vangen en te gebruiken.
Wordt deze energie gewonnen uit oppervlaktewater of drinkwater dan spreken we van aquathermie. Komt de energie uit rioolwater dan spreken we van riothermie.
Op basis van de duidelijke en grote potentie is aqua- en rio-thermie een interessant onderdeel van onze (toekomstige) energie mix en daarom zeker de moeite waarde om meegenomen te worden in uw Regionale Energie Strategie (RES) planvorming.
Neem vrijblijvend contact opCopier Water heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met riothermie, zowel planvorming als ook engineering. Desgewenst kan ook ondersteuning geleverd worden bij de uitvoering van het riothermie-project. Meerdere projecten zijn voorbereid waarbij alle beschikbare systemen de revue zijn gepasseerd. Copier heeft daardoor nauwe contacten met de verschillende leveranciers, waardoor altijd maatwerk geleverd kan worden.
Copier Water ondersteunt u bij:
Bij een integrale aanpak verdient het de voorkeur om een bouwteam te vormen met een installateur, zodat de implementatie soepeler gerealiseerd wordt.
Wilt u graag meer weten? Bent u geinteresseerd in aqua- en/of rio-thermie of andere mogelijkheden voor afvalwaterzuivering? Neem dan vrijblijvend contact op, we lichten de diverse mogelijkheden graag verder toe.
Middels aqua-/rio-thermie kunnen warmtebronnen en warmtevragers gekoppeld worden. Energie kan teruggewonnen uit onder andere oppervlaktewater en afvalwater.
Warmtebronnen kunnen het rioleringstelsel zijn, de afvalwaterstromen van industriele bedrijven en de diverse oppervlaktewateren om ons heen.
Warmtevragers zijn er legio, een aantal voorbeelden:
Middels onze kansenkaart-methodiek brengen wij graag voor u de mogelijkheden binnen uw gemeente/regio/provincie in kaart.
Door de toepassing van aqua-/rio-thermie kan voorkomen worden dat aanzienlijke hoeveelheden thermische energie via ons water verloren gaan. Door deze energie nuttig toe te passen voor verwarming en/of koeling kunnen meerdere voordelen gelijktijdig behaald worden: