Helofytenveld Egchel overzicht
5 Foto's

Onderhoud helofytenveld Egchel

Het Giel Peetershof in het Noord-Limburgse Egchel (Gemeente Peel en Maas) is een woonwijk die zich kenmerkt door vrijheid, duurzaamheid en respect voor de natuur en elkaar. In deze wijk staat duurzaamheid voor meer dan zonnepanelen en waterbesparing. In Giel Peetershof wordt lokaal duurzame energie opgewekt, hemelwater hergebruikt en zorgt een helofytenfilter voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater. 

Helaas gaf het helofytenveld de laatste tijd wat problemen; er was sprake van onkruid en er bleef op sommige plekken water op staan waardoor er enige overlast ontstond als gevolg van geuren bij de bewoners in de buurt. Hiervoor was een oplossing nodig. 

De oplossing van Copier Water

Om de overlast en problemen op te kunnen lossen, is er in overleg met het waterschapsbedrijf Limburg door Copier Water een plan uitgewerkt. Dit plan bestond uit een grote onderhoudsbeurt, waarbij we de problemen gericht konden aanpakken, zonder dat het hele helofytenveld hersteld zou moeten worden. Met het plan gingen we aan de slag. 

Tijdens de werkzaamheden bleek dat de verdeelleidingen op verschillende plaatsen last hadden van wortelgroei, wat de gelijkmatige verdeling van water over het veld verhinderde. Sommige delen van het leidingsysteem moesten worden vervangen, terwijl wortels uit andere leidingen werden verwijderd. Bovendien werden op strategische locaties doorspuitpunten geïnstalleerd om toekomstig onderhoud te vergemakkelijken en de leidingen efficiënt te kunnen reinigen.

Verbeterd functioneren van het helofytenveld 

Met dit doelgerichte onderhoudsplan is het helofytenveld in Egchel weer in goede conditie gebracht. Het behoud van een goed functionerend helofytenveld is essentieel voor de harmonie tussen mens en natuur.


Bent u ook op zoek naar een op maat gemaakte oplossing in uw gemeente? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op via (0318) 63 47 47, of via ons contactformulier.